Decanaat vmbo

Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Wat is er mogelijk voor mij? En wie kan me hierbij helpen?

Dit zijn vragen, waarmee we aan de slag gaan tijdens loopbaanoriëntatie en begeleiding(LOB). We gaan samen met jou jouw interesses, capaciteiten en talenten in kaart brengen.
Wij vinden het namelijk erg belangrijk, dat je, naast het behalen van je vmbo diploma, de juiste opleidingskeuze voor het vervolgonderwijs maakt.

 

Hierbij is vooral het opdoen van ervaringen van belang, en nadenken over het gevoel wat je bij die ervaringen hebt. Aan die ervaringen zijn daarom opdrachten verbonden, die aangestuurd worden door de mentor en waarbij soms ook je ouders of andere familieleden betrokken worden. Deze opdrachten verzamel je allemaal in een persoonlijk loopbaandossier in het online programma Simulise. Elk jaar aan het einde van het leerjaar maak je een zogeheten showcase; een persoonlijke pagina waarop jij jezelf en jouw mooiste lob-ervaringen presenteert. Deze showcases kun je straks weer meenemen als je je aanmeldt op het mbo, om daar te laten zien wat jij al aan LOB hebt gedaan op de middelbare school. Op het mbo hebben ze dan al meteen een goed beeld van jou.

Hoe ziet de loopbaanoriëntatie begeleiding (LOB) per leerjaar en leerweg eruit?

Vmbo klas 1:
In leerjaar 1 maak je kennis met LOB. Je maakt dit jaar vier lob-opdrachten, waarvan 2 opdrachten die je samen met een familielid maakt.

Vmbo klas 2:
In leerjaar 2 werk je op verschillende manieren aan LOB. Je werkt, net als in leerjaar 1, aan meerdere
lob-opdrachten. Dat zijn er in leerjaar 2 in totaal 7. Sommigen hiervan staan vast, en daarnaast mag je er een aantal zelf uitkiezen.

Je mag de opleidingenmarkt van onze jaarlijkse voorlichtingsavonden mbo in de aula bezoeken.
We organiseren een loopbaanoriëntatieweek, die helemaal in het teken staat van kennismaken met het beroepenveld. Zo ga je bijvoorbeeld onder andere activiteiten uitvoeren bij bedrijven, meelopen op het werk van ouders of bekenden en speeddaten met beroepsbeoefenaren.

In leerjaar 2 loop je ook twee dagen mee in de beroepspraktijk, om zo te ontdekken wat jij leuk vindt om straks te gaan doen. En tegen het einde van het tweede leerjaar maak je een vakkenpakketkeuze voor klas 3.

Ook heb je gesprekjes met de mentor waarin LOB besproken wordt.

Vmbo klas 3:
In leerjaar 3 werk je ook weer op verschillende manieren aan LOB. Zo zijn er, net als in leerjaar 2, meerdere lob-opdrachten waar je aan werkt. Er is een excursie naar het mbo, waarbij we met de derdejaars leerlingen een mbo-opleiding gaan bezoeken.

Je bezoekt de opleidingenmarkt van onze jaarlijkse voorlichtingsavonden mbo in de aula en je bezoekt een open dag van het mbo. Je loopt stage in de beroepspraktijk, en je mag ook zelf een meeloopdag op het mbo organiseren om echt een dagje mee te draaien bij een opleiding die je aanspreekt.

In de tweede helft van het schooljaar hebben we een studiekeuzetest op het programma staan, waarin niet alleen wordt gekeken naar je interesses, maar waarin ook je talenten worden meegenomen. En ook in leerjaar 3 heb je natuurlijk gesprekjes met de mentor waarin LOB besproken wordt.

Vmbo klas 4:
In klas 4 zit je in je eindexamenjaar. In dit schooljaar ga jij je inschrijven voor een vervolgopleiding. Vaak is dat het mbo, maar ook gaan er regelmatig leerlingen naar de havo. Door te werken aan LOB hopen we deze keuze iets makkelijker voor je te maken. Je werkt daarom wederom aan meerdere lob-opdrachten.

Je bezoekt daarnaast open dagen, kunt een meeloopdag doen op het mbo en wij hebben een sollicitatie/netwerktraining op het programma staan. Ook ga je speeddaten met mbo-leerlingen. En je voert uiteraard ook weer gesprekjes met je mentor over LOB.

Je kunt een gesprek bij de decaan aanvragen als je meer informatie wilt over het vervolgonderwijs, en/of als je heel erg twijfelt over wat je na het vmbo wilt gaan doen.

De decaan:
Jouw mentor is een hele belangrijke persoon tijdens jouw schoolloopbaan. Ook als het gaat om LOB, is jouw mentor jouw eerste aanspreekpunt hierover. De decaan ondersteunt de mentor hierbij. Daarom zal de decaan af en toe in de les komen om informatie over LOB te geven, vakkenpakketkeuzes door te nemen, en opdrachten en activiteiten uit te leggen. Ook zal de decaan jouw ouders informeren over zaken als hoe zij jou kunnen ondersteunen bij het maken van de juiste keuze, over de verschillende vakkenpakketten en over de mogelijkheden voor vervolgonderwijs.

Naast de mentor heb je dus ook regelmatig contact met de decaan over zaken rondom LOB.

Contactgegevens:
De decaan voor vmbo Raamsdonksveer is Daisy Leenhouwers, bereikbaar via: dleenhouwers@dongemondcollege.nl.

Speciaal voor ouders
Om ouders van de leerlingen van het vmbo te ondersteunen bij het maken van de studiekeuze van hun kind, organiseren de decanen een workshop ‘Hoe begeleid ik mijn kind bij zijn/ haar studiekeuze?’ Aanmelden hiervoor kan al in leerjaar 2 of 3.

Links vakkenpakketkeuzeformulieren:
Keuzeformulier B-K klas 3
Keuzeformulier GT klas 3
Profielen overzicht Havo

Handige links:
www.mbostad.nl
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/middelbaar-beroepsonderwijs
https://www.studeermeteenplan.nl/mbo/doorstroom-vmbo-mbo
www.roc.nl
www.kiesmbo.nl
www.tkmst.nl
www.studiekeuze123.nl

Contact

  • Locatie Made
  • Kempsstraat 15
  • 4921 TB Made
  • 0162-683125
  • Locatie HAVO-VWO & VMBO
  • Collegeweg 1
  • 4942 VC Raamsdonksveer
  • 0162-513469
  • Privacy Cookies
  • Postadres
  • Postbus 124
  • 4940 AC Raamsdonksveer
  • Bank
  • IBAN: NL33 RABO 0115698442
  • KvK nummer
  • 41100324
  • BTW nummer
  • NL 8002.41.150.B.01

Locaties

Volg ons

Activiteiten van deze week

Bekijk volledige agenda
1