Op onze school zijn we er van overtuigd dat je niet alleen maar leert vanuit de boeken. Daarom zijn er in de loop van het schooljaar allerlei activiteiten waarbij je kennis en ervaring opdoet buiten het schoolgebouw. Wij noemen dat buitenschools leren. Er zijn speciale projectweken met excursies en culturele en sportieve activiteiten. Ook stages en meeloopdagen maken hier deel van uit.
Om samen te leven heb je elkaar nodig. Vrijwilligers vervullen een onmisbare rol in de samenleving. Ze helpen bijvoorbeeld bij sportwedstrijden, zetten zich in voor het behouden van natuur, ze organiseren een straatfeest of ondernemen iets met hulpbehoevende mensen. Vanuit onze identiteit hebben wij er bewust voor gekozen om alle leerlingen een maatschappelijke stage te laten doen, ook nu deze stage niet meer wettelijk is voorgeschreven. Op het Dongemond college vinden we dat de maatschappelijke stage een belangrijk onderdeel is van de vorming. Anders gezegd: de ervaring die je opdoet, vergroot je betrokkenheid bij de wereld om je heen. Het is een leerzaam traject waarin je je naast het feitelijke vrijwilligerswerk ook bezighoudt met andere zaken zoals organiseren, contacten leggen en samenwerken. Je bent als leerling daarom zelf verantwoordelijk voor het zoeken van een stageplek. Op deze manier vind je ook eerder een stageplek die bij je interesses past. Meer weten?
Check dan onze digitale schoolgids.
Een snuffelstage is jouw gratis ticket om rond te kijken op de arbeidsmarkt. Waar de een al zeker weet wat het gaat worden, haalt de ander de schouders op als je vraagt: “wat wil je later worden?” Geen zorgen! Dit is precies de reden waarom snuffelstages in het leven zijn geroepen. Met een snuffelstage krijg je namelijk de kans om een beetje rond te kijken op de arbeidsmarkt. Je gaat op pad om voor een korte periode kennis te maken me een bepaald vakgebied. Tijdens deze periode krijg je vooral veel informatie, heb je de kans om vragen te stellen en mag je misschien wat lichte werkzaamheden uitvoeren. Precies het doel van een snuffelstage: kennis maken met het beroepenveld. Het verschilt per leerniveau of en wanneer je stage loopt.
Voor de beroepsgerichte leerlijnen in het vmbo lopen leerlingen twee keer een stage van twee weken in het derde en vierde leerjaar. Tijdens de beroepsvoorbereidende stage word je nog meer voorbereid op de arbeidsmarkt. Je wordt gestuurd in het ontwikkelen van een goede werkhouding en doet meer specifieke werkervaring op. Je krijgt inzicht in de mogelijkheden, beperkingen en kansen op de arbeidsmarkt. Deze stages zijn voornamelijk voor de leerlingen uit de leerlijnen basis- en kader.
Leerlingen die kiezen voor het Technasium, werken gericht aan opdrachten die zij krijgen van bedrijven en instellingen. Onderdeel van deze manier van leren is dat zij bij iedere opdracht de bedrijven of instellingen bezoeken die de opdracht hebben verstrekt.
Ieder schooljaar zijn er activiteiten, excursies en meerdaagse reizen. Deze verschillen per leerjaar en per afdeling. De activiteiten en excursies organiseren we zoveel mogelijk in een tussenweek. In een tussenweek wisselen normalen lessen, activiteiten en excursies elkaar af. Een tussenweek vindt altijd plaats na een periode van zes lesweken, waarin het normale rooster wordt gevolgd. Afhankelijk van de mogelijkheden die er zijn worden deze activiteiten, excursies en reizen uitgevoerd.