Vanochtend traint het personeel van het Defensie Helikopter Commando (DHC) met een transporthelikopter een verzonnen scenario in de gemeente Geertruidenberg en specifiek ook op het Dongemond college, locatie Raamsdonksveer. Zij beoefenen hier onder andere de fastrope procedures. Fastropen is een manier om militairen op een locatie te brengen waar de helikopter niet kan landen. Voorafgaand aan deze oefening van Defensie testen wij onze ontruimingsprocedure. Wij vertellen u graag wat meer.
Afgelopen voorjaar zijn wij door Defensie gevraagd mee te werken aan een grote regionale oefening. Op dat moment schoten er twee aandachtspunten door het hoofd:
a. het is belangrijk dat we als maatschappelijke organisatie een bijdrage leveren aan de veiligheid en vrijheid in Nederland;
b. zo’n uitgebreide oefening kan veel impact hebben op onze leerlingen, zeker voor die kinderen die al eerder te maken hebben gehad met bedreigende situaties.
Na uitvoerig intern overleg en gesprekken met Defensie en gemeente hebben wij besloten deel te nemen en dit moment ook aan te grijpen om onze jaarlijkse ontruimingsoefening te houden. Ter voorbereiding hebben we met elkaar alle mogelijke gevolgen verkend en nodige (veiligheids)kaders afgesproken.
Voorafgaand aan de oefening van Defensie, is onze jaarlijkse ontruimingsoefening gestart, alle gebouwen zijn ontruimd en alle leerlingen bevinden zich op de verzamelplaats. Bij het betreden van de verzamelplaats worden de leerlingen geïnformeerd dat het een oefening betreft. Het doel van onze ontruimingsoefening is om te trainen op uitvoerbaarheid en doeltreffendheid. Mede op deze manier blijven kennis en taken update en weten alle bedrijfshulpverleners wat hen te doen staat. Naast onze eigen collega’s, zijn er in dit geval ook medewerkers van Defensie aanwezig om eerste vragen te beantwoorden. Tijdens dit scenario zijn er namelijk helikopters en eventueel militairen zichtbaar. Na de oefening blijven deze medewerkers nog beschikbaar op school.
In de middag is er een team van Werken bij Defensie aanwezig om voorlichting te geven aan onze leerlingen die bezig zijn met het maken van een beroepskeuze en indien nodig om verdere toelichting te geven over dit soort oefeningen. In het kader van ons burgerschapsonderwijs wordt direct na de oefening in alle lessen aandacht besteed aan het belang om op een goede manier om te gaan met anderen, om bij te dragen aan de samenleving en democratie.
Voor het slagen van deze oefening is het een bewuste keuze geweest om vooraf geen operationele informatie, zoals tijden en exacte locaties bekend te maken. Mede gezien de toegankelijkheid van de locatie en om niet te veel bekijks te trekken in het kader van de veiligheid. Vanaf vandaag kunt u in verschillende media over deze oefening lezen, bekijk hier een compilatie.