Uniek in de regio! Het aanbod in onderwijsniveaus en profielen is breed. Dit maakt een optimale plaatsing en doorstroom mogelijk binnen dezelfde school.
Op alle niveaus van het vmbo, havo en vwo kun je in één vak of meer vakken examen doen op een hoger niveau. Zit je bijvoorbeeld op havo, maar ben je een kei in Engels? Dan kun je er voor kiezen om in dat vak examen te doen op vwo niveau. Het kan ook voorkomen dat je zo goed bent in een vak, laten we zeggen natuurkunde, dat je in 5 vwo al klaar bent voor het eindexamen. Dan hoef je echt niet nog een jaar te wachten.
Weet jij al waar je goed in bent of wil jij jouw talenten ontdekken? Dat doe je in de uren persoonlijke ontwikkeling (PO). Maar ook tijdens de Dongemond college uren (DCU) die standaard in je rooster staan, er is volop keuze. Tijdens deze uren bepaal jij wat je nodig hebt of wat je wilt leren. Het aanbod is breed en deze uren worden aangeboden tot aan de examenklassen.
Weet jij wat er gebeurt met die ene foto die je deelt via SnapChat? Of dat filmpje dat je op TikTok hebt gezet? Geloof jij alles wat op Internet staat? Kun jij nepnieuws herkennen en weet je wat Artificial Intelligence (AI) is? Kun je goed werken met Word en PowerPoint? En lukt het jou om de Angry Birds te programmeren? Allemaal dingen (en nog veel meer!) die voorbijkomen tijdens de Mediawijsheidlessen die je op onze school in de brugklas krijgt.
Op onze school zijn we ervan overtuigd dat je niet alleen maar leert vanuit boeken. Daarom zijn er in de loop van het jaar allerlei activiteiten, waarbij je kennis en ervaring op doet buiten het schoolgebouw. Er zijn speciale projectweken met excursies, culturele en sportieve activiteiten, maar ook stages en meeloopdagen maken daar deel van uit.
In de brugklassen van vmbo basis en kader werken we met een basiskaderplein. Deze klassen krijgen nog meer structuur geboden, zitten in kleinere klassen en meestal in hetzelfde lokaal met veelal dezelfde docent. Deze lokalen zitten bij elkaar aan het basiskaderplein waar leerlingen vakoverstijgend les krijgen in thema’s. Er wordt gewerkt onder coachende begeleiding van vakdocenten en onderwijsondersteuners aan onderwijsdoelen en ze hoeven in principe thuis geen huiswerk meer te maken. Door de lessen geclusterd aan te bieden zijn er op gezette tijden vaste docenten aanwezig die dezelfde vakken geven. Door de permanente aanwezigheid van onderwijsassistenten op het leerplein kunnen leerlingen in kleine groepjes of individueel aan de slag gaan.
Leerlingen op niveau vmbo-gt kunnen ook voor het vak Informatietechnologie kiezen (PGP-IT).
In verschillende leerjaren kun je in aanmerking komen om jezelf extra uit te dagen in de talen Engels, Frans en Duits en behaalt hiervoor een internationaal erkend certificaat
Onze school maakt als enige in deze regio deel uit van dit bijzondere netwerk. De pijlers van UNESCO vormen binnen onze school een rode draad. Op de afdeling vmbo door het organiseren van projectdagen en op havo/vwo in de vorm van lessen Taal, Cultuur en Maatschappij (TC&M). Vind jij andere culturen, talen en maatschappij interessant? Dan is deze stroming iets voor jou!
Op een UNESCO-school leer je dat jij zelf een groot aandeel hebt in positieve veranderingen en dat jij kunt bijdragen aan een veilige, verdraagzame en schone wereld.
Elk schooljaar heb je bij ons sport en cultuur. Je kunt in deze vakken zelfs examen doen. Op havo kun je in de bovenbouw kiezen voor Bewegen, Sport en Management (BSM). Op havo en vwo kunnen de creatievelingen met interesse in kunst kiezen voor handvaardigheid. ¡Y con nosotros incluso puedes hacer examen de español en havo en vwo!
Socrates is een netwerk voor getalenteerde studenten. De 10% best presenterende havo en vwo leerlingen worden na hun examen uitgenodigd om lid te worden van dit netwerk. In dit netwerk is ruimte voor het ontdekken van je kwaliteiten, je interesses en hoe dit samenkomt op de arbeidsmarkt.
Op onze school willen we de vwo-leerling extra stimuleren om na te denken en te handelen op een beginnende wetenschappelijke manier. Wat is een goede en kritische vraagstelling? Weet jij hoe je kan beoordelen of een bericht fake news is? Wat zou jij graag willen onderzoeken? Er zijn zoveel ideeën en onderwerpen en zo’n onderwerp mag je ook zelf aandragen. We zijn bezig met een leerlijn van projecten in de brugklas die jouw nieuwsgierigheid opwekken.